Slaapmeditatie

Slaapmeditatie

30% van de mensen heeft last van slapeloosheid. Ook slaapt maar liefst een derde van de mensen minder dan 7 uur per nacht. Er kan dus gesteld worden dat er veel mensen zijn met slaapproblemen. Geleide slaapmeditatie is een vorm van meditatie die gericht is op het sneller inslapen. Dit wordt liggend gedaan. Bij deze vorm van meditatie wordt in tegenstelling tot de reguliere mediatie geluisterd naar muziek. Het doel van deze vorm van meditatie is het verminderen van de stress en de piekergedachten. Daardoor val je makkelijker in een diepe slaap. Bij reguliere meditatie wordt de focus verschoven. 

Het parasympatische zenuwstelsel zorgt ervoor dat de hartslag en de ademhaling vertragen. Dit is van belang om in slaap te vallen. Door piekergedachten kan het parasympatische zenuwstelsel niet geactiveerd worden. 

Slaapmediatie

Meditatie voor een betere nachtrust

Door slaapmeditatie kunnen deze piekergedachten weggenomen worden. Hierdoor wordt het parasympatische zenuwstelsel geactiveerd en zullen de ademhaling en de hartslag vertragen. Daardoor kan je sneller in slaap vallen. Bij slaapmeditatie wordt er dus naar audio geluisterd, waardoor er zowel geestelijke als lichamelijke ontspanning ontstaat. Bij veel mensen werkt het ook om een avondroutine te hebben. Iedere avond gaan zij een uur voordat zij gaan slapen het lichaam klaarmaken voor de nachtrust. Hierdoor gaat het lichaam zich hier al op voorbereiden. Het kan bijvoorbeeld al helpen om ‘s avonds een boek te gaan lezen of een avondwandeling te maken. Hierdoor ontspan je. 

Er zijn verschillende manieren voor slaapeditie:

  1. Via Spotify
  2. Via YouTube
  3. Via een app

Ook zijn er diverse apps ontwikkeld die verschillende audiobestanden bevatten voor slaapmeditatie. Wat ook rustgevend werkt zijn bepaalde aromatische geuren. Denk hierbij aan de geur van lavendel. Deze geur heeft een rustgevend effect. Ook dit zal helpen om te ontspannen, waardoor het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd. 

Maar hoe start je met slaapmeditatie? 

Door het gewoon te doen. Zoek een audiobestand op wat jij ontspannen vindt om naar te luisteren. Google bijvoorbeeld eens op slaapmeditatie en je krijgt direct diverse audiobestanden. Daar kan je beginnen aan jouw avondroutine. Vervolgens kan je in bed gaan liggen en beginnen met het uitvoeren van een bodyscan. Loop je lichaam in gedachten van boven tot onder na. Voel je ergens bepaalde spanningen of voel jij je juist ontspannen? Door dit te doen neem je al de tijd om even nergens anders dan alleen aan jezelf te denken. Dit helpt al om te ontspannen. Vervolgens pak je jouw favoriete meditatie-audio erbij en probeer jij je te ontspannen. Hierdoor zal je inslaap vallen. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *