Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid

Iedereen is wel eens moe of langdurig vermoeid, maar dit betekent niet dat deze persoon aan het chronisch vermoeidheidssyndroom leidt. Afgekort CVS. Toch blijkt 2% van de bevolking last te hebben van chronische vermoeidheid. 

CVS is een niet-aangeboren, chronische multisysteemziekte. Bij deze aandoening zijn meerdere systemen van het lichaam betrokken. Er is sprake van chronische vermoeidheidssyndroom als de moeheid langer aanhoudt dan 6 maanden. 

Bijkomende klachten zijn spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, concentratie- en/of geheugenproblemen of slaapproblemen. Een deel van deze mensen heeft ook last van chronische pijn door verstoring van het autonome zenuwstelsel

Chronische vermoeidheid

Symptomen die horen bij CVS zijn:

  • De klachten verminderen niet door extra rust
  • De vermoeidheidsklachten zijn niet het gevolg van inspanning
  • Aanhoudende ernstige vermoeidheidsklachten
  • Minder functioneren
  • Er is geen lichamelijke oorzaak voor de vermoeidheid
  • De klachten houden minimaal 6 maanden aan
In Nederland zijn er zo’n 30.000 tot 40.000 mensen met CVS. Dit zijn voornamelijk vrouwen, sommige hiervan liggen hele dagen in bed. Soms tot wel 23 uur per dag. Er wordt vaak gedacht dat het tussen de oren zit. Dit wordt door de patiënten als zeer vervelend ervaren, omdat zij zich niet gehoord voelen.
 
 

Helaas hebben wetenschappers nog geen lichamelijke of psychische oorzaak kunnen vinden voor CVS. Ook is er nog geen behandelingsplan voor chronische vermoeidheid vastgesteld door wetenschappers. Momenteel biedt de huisarts hulp bij het omgaan met de klachten, maar u kunt ook naar een speciale kliniek gaan voor de klachten.

In 2018 schreef de NOS een artikel dat er eindelijk erkenning komt voor de mensen die lijden aan CVS. Artsen vinden dat er erkenning moet komen voor de ziekte en dat er meer onderzoeken moeten worden gedaan. Tot op de dag van vandaag zijn er nog geen nieuwe ontdekkingen gedaan.

Wat kunt u doen als u denkt te lijden aan CVS? Maak een afspraak met uw dokter, zodat deze kan vaststellen of u hieraan lijdt.  Uw dokter kan kijken wat hij of zijn voor u kan betekenen. Ook zijn er diverse klinieken die oplossingen en programma’s bieden voor dit probleem. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *