De Slaapcyclus

De slaapcyclus

Als we slapen gebeurt er in ons lichaam veel meer dan wij onszelf bewust van zijn. We leggen een cyclus af die uit verschillende fasen bestaat. De fasen van slaap samen worden de slaapcyclus genoemd. Al deze fasen hebben hun eigen kenmerken. 

Per nacht worden er meerdere slaapcyclussen afgelegd. De echte slaap is een gevolg van zowel geestelijke en lichamelijke ontspanning. De ademhaling en hartslag verlagen en het lichaam start met het verwerken van informatie en het herstel van de spieren. Dit gebeurt allemaal in verschillende fasen. 

In deze blog zal er in worden gegaan op de slaapcyclus, maar ook een powernap en uitslapen. Hoe lang duurt een slaapcyclus? Wat is de ideale tijd om uit te slapen? 

Slaapcyclus

De slaapcyclus bestaat uit vijf verschillende fasen. 
De NREM-1 ook wel de inslaap fase is de overgang tussen wakker zijn en slapen. In deze fase worden de ogen zwaarder en vertragen de oogbewegingen. Ook neemt de hersenactiviteit langzaam af. Deze fase duurt ongeveer 5 minuten.

De NREM-2 ook wel de lichte slaap fase. De fase is de lichte slaap, maar ook het begin van de echte slaap. Het lichaam ontspant zich nog verder. Deze fase duurt ongeveer 30 minuten. Daarna zult u overgaan in de diepe slaap.

De NREM-3 ook wel de overgangsfase naar de diepe slaap. In deze fase wordt er van een lichte slaap naar een diepe slaap overgegaan. De ademhaling en de hartslag worden regelmatig en de spieren zijn geheel ontspannen. Deze fase duurt 5 minuten. Daarna wordt er overgegaan naar de vierde fase, de NREM-4.

De NREM-4 ook wel de diepe slaap. De ademhaling en hartritme zijn verlaagd. In deze fase vindt het fysieke herstel plaats. Deze fase duurt ongeveer 20 minuten.

De laatste fase, de REM-5, de remslaap of droomslaap. Tijdens deze fase vinden de dromen plaats en wordt de informatie van de dag verwerkt. De herenactiviteit is erg hoog en lichamelijk gebeurt er erg veel. Na deze fase begint de cyclus weer opnieuw. Deze fase duurt gemiddeld 15 minuten.

De gemiddelde duur van een cyclus is tussen de 86 en 100 minuten. Per nacht vinden er dus meerdere slaapcyclussen plaats. Na de laatste fase, de REM-5 fase, wordt het lichaam even wakker. Dit duurt vaak maar enkele seconden, waardoor je het zelf niet waarneemt. 

Een PowerNap van een cycli

De gemiddelde slaapcyclus duurt tussen de 86 en 100 minuten. Daarom wordt er aangeraden om een powernap niet langer te laten duren dan 90 minuten. Hierdoor wordt je niet midden in een diepe slaap wakker, maar zou je automatisch al wakker zijn geworden, omdat dit een natuurlijke cyclus is. Bij uitslapen is het ook verstandig om hier naar te kijken! Probeer dan maximaal 1 cycli verder te slapen. Door nog langer door te slapen voel je je eerder suf dan uitgerust. 

De kwaliteit van slaap wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk hierbij aan adrenaline, stress of de kwaliteit van een bed. Al deze factoren hebben invloed op de diepte van de slaap. Het is belangrijk om goed te slapen, omdat ons lichaam ‘s nachts de informatie van de dag verwerkt. Ook vindt er herstel van het lichaam plaats. 

De slaapcyclus bestaat uit 5 verschillende fasen die allemaal hun bijdrage leveren aan een goede nachtrust. Slaap is belangrijk, omdat het lichaam zowel geestelijk als lichamelijk hersteld. De GoodNight Pillow Spray kan u helpen bij het sneller inslapen, maar ook bij het langer doorslapen, omdat u minder vaak wakker wordt tussen de verschillende cycli. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *