Niet Kunnen Slapen Door Stress

Niet kunnen slapen door stress

Slaap is van belang voor een goede gezondheid, energie en een gelukkiger leven. Maar dit kan beïnvloed worden door stress, angst, piekeren of een burn-out. Een slechte nachtrust kan impact hebben op de kwaliteit van je leven. Je bent niet alleen erg moe, maar ook krijgt het lichaam niet de tijd om zichzelf te resetten en zich klaar te maken voor een nieuwe dag.

Door stress sta je altijd aan. Dit wordt ook wel het survival mechanisme genoemd en beschermt de mens tegen gevaren. Door bepaalde prikkels kan het survival mechanisme geactiveerd worden. Hoe vaker dit mechanisme geprikkeld wordt, hoe lastiger het wordt om terug te keren naar de ontspanningsmodus. Dit systeem staat altijd aan. Dit kan leiden tot slaapproblemen door overprikkeling en stress. 

Niet kunnen slapen door stress

Jezelf gelukkig, gezond en vitaal voelen is zonder een goede nachtrust praktisch bijna onmogelijk

Het is belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen, zodat hier een oplossing voor gezocht kan worden. Langdurige stress heeft namelijk niet alleen gevolgen voor uw nachtrust, maar uiteindelijk dus ook op uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. 

Hieronder staan een aantal tips voor het verbeteren van uw nachtrust:

 1. Vermijd blauwlicht
  Blauwlicht van een telefoon, computer en televisie zorgen voor het onderdrukken van de melatonine productie. Tegenwoordig is het wegdenken van deze apparaten haast onmogelijk geworden. Is dit voor jou ook onmogelijk? Zet uw mobiele apparaten dan vanaf 21.00 op de nightmode. Hierdoor is het licht van deze apparaten geel in plaats van blauw.
 2. Muziek
  Dit kan helpen om te ontspannen en een relaxte sfeer te creëren voordat je gaat slapen. Door rustig muziek af te spelen gaat het brein hier aan wennen en gaat het zich voorbereiden op de slaap.
 3. Thee
  Dit helpt om tot rust te komen en te ontspannen. Hierbij is het wel belangrijk om er op te letten dat de thee geen cafeïne bevat. Ook is het verstandig om er geen suiker in te doen.
 4. Meditatie
  Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat meditatie helpt om beter te kunnen slapen. Personen die meditatie oefeningen voor het slapen uitvoeren laten een significant verbetering in de slaap kwaliteit zien.
 5. Geur
  Bepaalde geuren geven een rustgevend en ontspannend gevoel. Denk hierbij aan de geur van lavendel, kamille en bergamot. 

Lavendel heeft een ontspannende werking

De GoodNight pillow spray bevat lavendel. Dit ingrediënt zorgt voor een ontspannende werking. Hierdoor kunnen gevoelens van stress verminderd worden, doordat u zich beter kunt ontspannen. Maar ook hierbij blijft het belangrijk dat de reden van de stress achterhaalt wordt, zodat hier een oplossing voor kan worden gezocht. Wilt u meer lezen over essentiële oliën als lavendel? Lees dan deze blog!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *