Slaapapneu

Slaapapneu

Heeft u last van moeheid en concentratie problemen? Of snurkt u partner, waardoor u niet kan slapen? Misschien heeft u of uw partner hier wel last van. Het meest voorkomende symptoom van slaapapneu is snurken. Slaapapneu betekent; niet ademen tijdens de slaap. De adempauzes duren minimaal 10 seconden. Als gevolg hiervan bent u overdag moe en minder geconcentreerd. 

Tijdens de slaap ontspannen de spieren, daardoor ontspannen dus ook de spieren in de keel. Snurken zorgt voor een gedeeltelijke afsluiting van de keel. Bij meer ontspanning kan het ademstops veroorzaken. Als er meerdere ademstops per uur voorkomen wordt er gesproken van slaapapneu. Bij deze ademstop stroomt er geen lucht door de keel naar de longen. De hersenen krijgen een signaal om u wakker te maken, zodat u weer gaat ademen. Zelf heeft u dit niet in de gaten, maar het belemmert wel de diepe slaap, waardoor u niet goed uitrust.

 

Slaapapnue snurkende man

Slaapapneu; niet ademen tijdens de slaap

Verschillende soorten ademstops

Er zijn twee soorten ademstops:

  • Obstructieve ademstops
  • Centrale ademstops

Obstructieve ademstop komt door een verstopping, ook wel obstructie genoemd. Deze zit vaak in de keel of luchtwegen, hierdoor bereikt de lucht de longen niet. Dit is de meest voorkomende slaapapneu. 

Bij centrale ademstops geven de hersenen geen signaal aan de longen om te ademen. Dit komt zelden voor. 

Het is belangrijk om ademstops te behandelen, omdat het op langere termijn schadelijk kan zijn. Doordat er een korte periode geen zuurstof aan de longen wordt aangevoerd, treedt er zuurstofdaling op. Het lichaam pompt dan zuurstofarm bloed rond. De organen krijgen dan geen zuurstof. Het is daarom belangrijk om slaapapneu te behandelen, zodat er geen schaden zal instaan op lange termijn.

Slaapcentra

In Nederland zijn er verschillende slaapcentra waar zij u kunnen onderzoeken. Tijdens uw slaap wordt u onderzocht. De uitslag zal uitwijzen of u aan slaapapneu lijdt of niet. Als dit niet het geval is kan de pillow spray van ProvenConcept de oplossing bieden. Deze spray is gebaseerd op aromatherapie en bevat de essentiële oliën lavendel en valeriaan. Door deze oliën zult u ontspannender en dieper slapen. Voor meer informatie over het product kunt u hier klikken. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *